1/15

Berkeley Live-Work-  1350sf New Construction

Complete reconstruction within a compact existing footprint on the rear of a densely developed property in West Berkeley: An experiment in working creatively with limited budget and space. Zero lot-line with no allowable openings on two sides, and six foot separation from the front house on a third side; all natural light and ventilation is from industrial aluminum window walls on the North and East and from operable skylights. Privacy is achieved with strategically placed sandblasted glass, and landscaping.   

 

Exterior barrel-vaulted roofing and siding are phosphatized corrugated steel and fiber-cement paneling with exposed fasteners. Interior floors are integrally colored, steel-troweled concrete downstairs, and oriented strand board (utility grade earthquake sheathing) above. Barrel vaulted ceilings are white corrugated polycarbonate greenhouse panels. Walls in high-profile areas are steel troweled white and integrally colored plaster. Cabinets are a mix of custom shop grade birch plywood with exposed-edges, and repurposed Ikea parts. Counters are honed white carrara marble and natural slate slab. Stairs and railings are custom hot and cold rolled clear-sealed steel.

 

With few exceptions interior and exterior surfaces are left unpainted to allow the natural depth and patina of the materials to show through. The house was built substantially from salvage lumber, and incorporates radiant heating, and passive and active ventilation strategies.